Wydarzenia

Invalid Start Date
start 175246291221Invalid Start Date
start 175246291221

lut 2025
P W Ś C P S N
 
17
 
 

19 luty 2025 środa
11:00
do 23 luty 2025 niedziela
22:00
ulica Marcina Kasprzaka 6, 01-211 Wola, Polska
Show in Google map
🔥 WIELKIE OTWARCIE KURY NA KASPRZAKA! 🔥

📣 To już pewne! Przenosimy Kurę z Nowolipek i zapraszamy Was do naszej NOWEJ lokalizacji – większej, nowoczesnej i stworzonej specjalnie dla Was!

📍 Nowy adres: Kura Buffalo Wings, ul. Kasprzaka 6, Warszawa
📅 Kiedy? 19.02.2025

🎁 Dodatkowo mamy GRATISY dla uczestników! (więcej szczegółów niedługo)
Wpadajcie tłumnie i dajcie znać znajomym!


www.facebook.com/events/1661924854439678/
20 luty 2025 czwartek
18:00
do 23 luty 2025 niedziela
23:45
Plac Piłsudskiego 9, 00-078 Warsaw, Poland
Show in Google map
FESTIWAL TATARA W AVE PEGAZ 🍴

Gdyby go znano nie upadłby Rzym
Bo poddani każdego cezara 👑
Jeśliby władca po wódce był zły
Podawaliby do niej tatara!


- to nasza, Pegazowa legenda na temat tatara. Uważamy, że powabniejsza od tej najsławniejszej, jakoby prawdziwy tatar musiał być z koniny i wziął się z tatarskiej metody zmiękczania mięsa pod końskim siodłem. 🐴

Taką wersję upowszechnił nad Wisłą… Francuz, niejaki Wilhelm de Baauplan, który opisał ów, skądinąd mało apetyczny sposób, mniej więcej w czasach zerkającego na nas z kolumny Zygmunta III Wazy. Nikt później wiarygodnie nie wywiódł rodowodu swojskiego befsztyka tatarskiego spod przepoconego siodła.

Zresztą, jak widać, już w samej nazwie kryją się ważne poszlaki, jadamy wszakże befsztyk, a nie, na przykład, „horsztyk”, albo „podsiodlec”, bo pewnie jakoś tak należałoby mówić, gdyby u zarania musiał być z koniny.

🥩 „Bef- oznacza, że narodził się raczej z wołowiny. A czemuż tatarski? Może z przypisywanej Tatarom skłonności do siekania?
I tutaj się zatrzymajmy, bo myśl ta bardzo odpowiada naszym kuchmistrzom. Przyjmują oni bowiem, że tatar, bez żadnych prefiksów w nazwie, to coś pysznego, co otrzymujemy starannie siekając i doskonale przyprawiając.

A co siekamy? 🧐 To już sprawa wyobraźni, która czasem cwałuje w nieznane! I tak oto, wróciliśmy niejako do źródeł, czyli do kulinarnych „konizmów”.

FESTIWAL TATARA w AVE PEGAZ
pobudza także wyobraźnię przedmiotów na pozór martwych.

🍴 Nasze widelce cieszą się od dawna, a zbliżająca się data rozpoczęcia Festiwalu doprowadza je do szaleństwa.
Obawiamy się, że nie zapanujemy nad nimi bez udziału Gości zdecydowanych, by wziąć je w garść i zasmakować w festiwalowym menu.

👉 W menu:
Art-tatar wołowy
Wyszukany tatar po szwoleżersku
Delikatny tatar z tuńczyka z awokado i majonezem wasabi
Wykwintny tatar z łososia podawany z pomidorkiem koktajlowym
Subtelny tatar z pomidorów
Finezyjny tatar z wędzonego śledzia

Uchrońcie ave-widelce przed szaleństwem!

📍 Ave Pegaz, Plac Piłsudskiego 9, Warszawa
📞 Rezerwacje: 509 417 000
tiny.pl/1zbzc964

www.facebook.com/events/932876622378113/