Wydarzenia
Invalid Start Date
start 175246291221Invalid Start Date
start 175246291221
start 175246291221Invalid Start Date
start 175246291221
19 luty 2025 środa 11:00 do 23 luty 2025 niedziela 22:00 ulica Marcina Kasprzaka 6, 01-211 Wola, Polska | 🔥 WIELKIE OTWARCIE KURY NA KASPRZAKA! 🔥 📣 To już pewne! Przenosimy Kurę z Nowolipek i zapraszamy Was do naszej NOWEJ lokalizacji – większej, nowoczesnej i stworzonej specjalnie dla Was! 📍 Nowy adres: Kura Buffalo Wings, ul. Kasprzaka 6, Warszawa 📅 Kiedy? 19.02.2025 🎁 Dodatkowo mamy GRATISY dla uczestników! (więcej szczegółów niedługo) Wpadajcie tłumnie i dajcie znać znajomym! www.facebook.com/events/1661924854439678/ |
20 luty 2025 czwartek 18:00 do 23 luty 2025 niedziela 23:45 Plac Piłsudskiego 9, 00-078 Warsaw, Poland | FESTIWAL TATARA W AVE PEGAZ 🍴 Gdyby go znano nie upadłby Rzym Bo poddani każdego cezara 👑 Jeśliby władca po wódce był zły Podawaliby do niej tatara! - to nasza, Pegazowa legenda na temat tatara. Uważamy, że powabniejsza od tej najsławniejszej, jakoby prawdziwy tatar musiał być z koniny i wziął się z tatarskiej metody zmiękczania mięsa pod końskim siodłem. 🐴 Taką wersję upowszechnił nad Wisłą… Francuz, niejaki Wilhelm de Baauplan, który opisał ów, skądinąd mało apetyczny sposób, mniej więcej w czasach zerkającego na nas z kolumny Zygmunta III Wazy. Nikt później wiarygodnie nie wywiódł rodowodu swojskiego befsztyka tatarskiego spod przepoconego siodła. Zresztą, jak widać, już w samej nazwie kryją się ważne poszlaki, jadamy wszakże befsztyk, a nie, na przykład, „horsztyk”, albo „podsiodlec”, bo pewnie jakoś tak należałoby mówić, gdyby u zarania musiał być z koniny. 🥩 „Bef- oznacza, że narodził się raczej z wołowiny. A czemuż tatarski? Może z przypisywanej Tatarom skłonności do siekania? I tutaj się zatrzymajmy, bo myśl ta bardzo odpowiada naszym kuchmistrzom. Przyjmują oni bowiem, że tatar, bez żadnych prefiksów w nazwie, to coś pysznego, co otrzymujemy starannie siekając i doskonale przyprawiając. A co siekamy? 🧐 To już sprawa wyobraźni, która czasem cwałuje w nieznane! I tak oto, wróciliśmy niejako do źródeł, czyli do kulinarnych „konizmów”. FESTIWAL TATARA w AVE PEGAZ pobudza także wyobraźnię przedmiotów na pozór martwych. 🍴 Nasze widelce cieszą się od dawna, a zbliżająca się data rozpoczęcia Festiwalu doprowadza je do szaleństwa. Obawiamy się, że nie zapanujemy nad nimi bez udziału Gości zdecydowanych, by wziąć je w garść i zasmakować w festiwalowym menu. 👉 W menu: Art-tatar wołowy Wyszukany tatar po szwoleżersku Delikatny tatar z tuńczyka z awokado i majonezem wasabi Wykwintny tatar z łososia podawany z pomidorkiem koktajlowym Subtelny tatar z pomidorów Finezyjny tatar z wędzonego śledzia Uchrońcie ave-widelce przed szaleństwem! 📍 Ave Pegaz, Plac Piłsudskiego 9, Warszawa 📞 Rezerwacje: 509 417 000 tiny.pl/1zbzc964 www.facebook.com/events/932876622378113/ |